lány kitárt karokkal

5 tipp, hogy jobban átvészeld a változást

Van aki nehezen szánja rá magát, hogy egy új helyre menjen, ahol még soha sem volt. Lehet ez akár egy új munkahely, költözés egy másik városba, egy új közösség, új csoport. Sokáig csak ábrándozik: “Milyen jó lenne elmenni táncolni!”, Bárcsak jobban tudnék angolul!”, “Másik munkahelyet kéne keresnem”.

Vajon mitől tartasz? Mi lehet az oka, hogy inkább csak halogatod a változást?

Bármi is történik az életedben, egy dologban biztos lehetsz:  változás mindig lesz. Lehet ez csak valami apróság, mint például kipróbálsz egy új sampont, de lehet nagyobb is, mint amikor munkahelyet váltasz vagy elköltözöl. A változás lehet kellemes is, de olykor fájdalmas, és megvisel, mint például amikor szakítasz a pároddal vagy elveszíted egy családtagod.

Tények:
  • egy nagyobb változás az életed minden területére kihat
  • lehet, hogy nem készültél még fel rá, mint ahogy azt gondoltad.
  • a pozitív változás is stresszel
  • a stressz tudat alatt is benned lehet, akkor is ha okénak érzed magad
  • a változás ellen nem érdemes harcolni, hanem inkább dolgoznod kell vele

forrás: pixabay

5 tipp, hogy jobban átvészeld a változást:

1. Figyeld meg, mi az amit irányítani tudsz, és mi az, amit nem

Vannak dolgok, amiket nem tudsz megváltoztatni, mint például egy gazdasági válságot vagy a múltadat. Máris jobban fogod érezni magad, ha elengeded mindazokat, amikhez nem értesz és nem tudod megoldani.

2. Szakíts időt saját magadra

Ha a változás miatt negatív érzések uralkodnak benned, ne seperd a szőnyeg alá, hanem nevezd meg, írd le ezeket az érzéseket. Majd kezdj el azokkal a dolgokkal foglalkozni, melyekben örömöd telik.

3. Kezdj el dolgozni azon, amit a változásról gondolsz

Sokat segít, ha naplót vezetsz vagy csak lejegyzeteled akár a telefonodba a kétségeid, érzéseid, gondolataid a változás minden egyes lépéséről. Az is jó, ha van egy megértő és elfogadó barátod, barátnőd vagy segítő szakember, akinek elmondhatod ugyanezt. Hidd el, mire a végére érsz, megkönnyebbülsz és más perspektívában fogod látni a változást.

4. Légy a jelenben!

A múlton nem érdemes rágódni, nem tudod megváltoztatni, és azt sem lehet előre kifürkészni, hogy mit hoz a jövő. Viszont azt tudod irányítani ami MOST benned van, amit a jelen pillanatban érzel, és ahogy ezekre reagálsz. A reakciód a jelenlévő érzéseidre kihat a jövőre is.

5. Gondolkodj azon, hogy mi az ami számodra a legfontosabb

Legtöbbször nagyon kevés időt szánunk azokra a dolgokra, ami a legtöbbet jelent számunkra. Mi az ami most a legértékesebb az életedben? Amikor sikerül erre rájönnöd, hidd el, könnyebben ki fogod tudni tűzni a célodat és a lépéseket a változás útján.

Ha valami újra vágysz, valami másra, de elakadtál, szívesen meghallgatlak, és támogatlak az utadon, hogy elérd a célod.

További részletekért kattints ide.

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach