alkonyat madarak

Tatoeba, az igazi aranybánya nyelvtanulóknak

Szavakat önmagában nem érdemes tanulni, ezért van az, hogy könnyen el is felejted. A memóriában a  puszta szavak nem tudnak mihez kapcsolódni. Ráadásul az sem segít, ha magyar logikával pakoljuk a szavakat egy mondatba. Ezért inkább kifejezésekben, mondatokban gondolkodj már kezdetektől fogva, amikor elkezdesz egy idegen nyelvet tanulni.

Amikor meglátsz egy ismeretlen szót, amiről mindenképpen megszeretnéd tudni, hogy mit is jelent vagy nem jut eszedbe egy szó idegen nyelven, tudom, a legegyszerűbb a Google Fordítóba gyorsan bepötyögni vagy felmondani, és az máris kidobja az eredményt. Az a baj vele, hogy sokszor nem is arra a jelentésére van szükséged, amit keresel vagy teljesen félrefordítja.

A Google Fordító, ellentétben a többi fordítóval, nem nyelvtani, hanem statisztikai elemzést alkalmaz, ezért korlátozottak a képességei. Bár alkalmas arra, hogy képet alkoss egy idegen nyelvű szöveg körülbelüli tartalmáról, általában nem képes pontos fordítást adni. Tény, hogy bizonyos nyelvpárokkal jobban működik a fordítás, mint másokkal.

Már nagyon kezd kimenni a “divatból”, de ha mégis egy hagyományos papíralapú szótárt használsz, nem biztos, hogy tartalmaz olyan példamondatokat, ami alapján ki tudod keresni azt a jelentést, amire igazán szükséged van.

A Tatoeba viszont egy nagyszerű weboldal, mely kifejezetten nyelvtanulóknak készült, ráadásul ingyenes.

A Tatoeba szó jelentése “például” japánul  🙂

Ez egy nagy, élő adatbázis, melynek tartalma folyamatosan változik, növekszik, regisztrált tagok hozzáírhatnak, és ami nagyon fontos, hogy ellenőrzött a mondatok nyelvtani helyessége is. 

Én is ezt használom segédeszközként a lengyel nyelvtanításra.

Hogyan is működik a Tatoeba?

  • Egyszerű! 🙂 Beírod a szót vagy kifejezést a keresőmezőbe, kiválasztod a forrásnyelvet és a célnyelvet, megnyomod a keresés ikont és máris kidobja a találatokat.
  • Van részletes keresési funkció is, itt kiválaszthatod, hogyan állítsa be a mondatot, pl. a legrövidebbel vagy a legfrissebbel kezdje, sőt azt is bepipálhatod, hogy csak anyanyelvi beszélő által beküldött fordítást szeretnél kapni vagy csak olyat, amihez hang is van.
  • És ez még nem minden! Ha rákattintasz a mondat fölötti #4240232számra, megtudhatod, hogy ki küldte be, és fel is olvassa hangosan a mondatot. Itt azt is láthatod, hogy még milyen nyelveken küldte be az illető a fordítást.

A Tatoeba nem csak tanulásra jó, hanem játék is, mert ha nem választasz ki nyelvet, hanem hagyod, hogy bármilyen random nyelvre fordítson, egyben szórakoztató is.

Szerintem, különösen a több nyelven tanulóknak nagy segítség ez a program, hiszen párhuzamosan mindkét nyelven láthatja a példamondatokat és a fordításokat.

Kezdőknek, újrakezdőknek kifejezetten ajánlom, mert az önbizalmat adó, pozitív élmények még a nyelvérzékedet is fejleszthetik!

Apróbb hibák persze itt is becsúszhatnak, ha ilyet találsz, jelentheted.

Ha úgy érzed, hogy elakadtál a nyelvtanulásban, szeretettel várlak egy nyelvtanulási coaching folyamatra! 🙂

TESZTELD MAGAD!

Készítettem Nektek egy nyelvtanulási stílus tesztet, melyben 7-féle típus alapján nézhetitek meg, hogy melyik csoportba tartoztok. Az eredményt és további hasznos tippeket e-mailben is elküldöm, aki kitöltötte a tesztet. A részletekért és a tesztért kattints a linkre!

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Kövess az Instán, lájkold a Facebook oldalam , és csatlakozz a Nyelvtanulásra fel! Facebook csoporthoz is!

Nyelvtanulásra fel! 🙂

A kép forrása: pixabay

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! 🙂

 

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach