paradicsom időmérő

Nyelvtanulás paradicsommal – A pomodoro technika

Hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt?

A jól megszervezett tanulás nemcsak a ráfordított időt csökkenti, hanem az életvitelt is megkönnyíti, gazdagabbá teheti, s még a stresszt is csökkenti.

A pomodoro módszer egy időmenedzsment technika, melyet Francesco Cirillo fejlesztett ki a 80-as években és egy egész könyvet is írt róla. A pomodoro olaszul paradicsomot jelent és arról a felhúzható konyhai időmérőről kapta a nevét, ami paradicsom alakú. Nekem nagyon tetszik, úgy rémlik, a szüleim is használtak ilyet a főzéshez annak idején.

A módszer rendkívül egyszerű: döntsd el, hogy min fogsz dolgozni (tanulni), majd ülj le és 25 percet CSAK azzal foglalkozz. Utána tarts 5 perc szünetet, majd újra gyakorolj 25 percet, és így tovább. Minden negyedik 25 perc után tarts 15-30 perc szünetet.

A TRÜKK

25 perc alatt SEMMI mást ne csinálj, csak az adott feladattal foglalkozz. Ne nézz üzenetet, ne keresgélj zenét, ne kavard meg a levest, ne járjanak máshol a gondolataid. Aztán jöhet 5 perc szünet, amikor kinézhetsz az ablakon, végy egy nagy levegőt, nyújtózkodj egyet, esetleg válaszolj gyorsan egy chat üzenetre, utána kezd el a következő feladatot.

Az elmélet

A technika mögött rejlő elmélet az az, hogy teljesen, osztatlan legyen a figyelmed, ne multitaskolj (ne figyelj több dologra egyszerre). Így sokkal jobban oda lehet koncentrálni, jobban lehet haladni. Hiszen a különböző feladatok közötti váltás rengeteg “figyelemegységet” elvesz és ezek borzasztóan pazarolják az időt. Ráadásunk az energiád is csökken. Tudományosan is bizonyított, hogy körülbelül ennyi ideig tud az agy egyfolytában összpontosítani, ezután esik a figyelem ereje, majd egy kis pihenő után megint tudsz koncentrálni. Érdemes ezt a hullámzást kihasználni és tudatosan felhasználni a tanuláshoz.

Ezt a módszert a munkára és a tanulásra is használhatod, mindkettő hatékonyságához nagyon fontos a rendszerezés és a hatékony odafigyelés. Ráadásul a nyelvtanulásnál a szavak, kifejezések memorizálásához kimondottan hasznos a 100%-os fókuszálás.

Az idő rövidsége abban is segít, hogy összeszedettebb légy. Különösen, ha hajlamos vagy a halogatásra vagy húzni az időt. Biztos csináltál már olyat, hogy az utolsó pillanatra hagytad a tanulást a dolgozatra, de akkor olyan intenzíven estél neki, hogy 10 perc alatt már a felét meg is jegyezted.

Tehát, ha egész napod van arra, hogy megtanulj 10 új szót az adott nyelven, akkor az tuti, hogy az egész napod rá fog menni. Ha azonban 5 perced van rá, hogy megtanulj 10 új szót, különben zátonyra fut a hajó, akkor az biztos, hogy meg fogod tanulni akár 1 perc alatt is.

Pomidoro az interneten

Ha nem tudod beszerezni ezt a kis paradicsomot, létezik sokféle verzió, amit egyenesen az interneten használhatsz vagy egyszerűen csak állítsd be a telefonodon az időzítést. Leginkább maga a módszer betartásán van a hangsúly.

Ilyen például a Tomato Timer vagy a Pomodoro Tracker és a Marinara Timer. Mindhárom teljesen ingyenes, és nem kell regisztrálni sem az oldalra.

Összegzés:

  1. Vedd elő a feladatod
  2. Állítsd be az időzítőt
  3. Dolgozz 25 percet
  4. Tarts 5 perc szünetet
  5. Minden negyedik 25 perc után tarts 15-30 perc szünetet

Ha úgy érzed, hogy megrekedtél a tervezéssel és sikeresebb szeretnél lenni, jelentkezz be hozzám, támogatlak az utadon. 

Olvasd el az alábbi, tervezésről, rendszerességről szóló cikkeimet is!

4 praktikus tipp a rutin kialakítására a nyelvtanulásban

15 trükk, hogy sikeres legyen a következő éved

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulás, és ami mögötte van Facebook csoporthoz is!

Nyelvtanulási coaching

 

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach