tükör

Mit jelent az önismeret?

Ezerféle hosszabb-rövidebb írás, könyv, podcast, tévéműsor ecseteli, hogy “légy ömmagad”, “bízz magadban”. A csapból is az folyik, hogy a boldog élethez önismeret és önbizalom kell. Ha megkérdezi valaki tőled, hogy “Ki vagy?” hányféleképpen tudnád elmondani? Másképp mutatkozol be egy állásinterjún, másképp egy nyelvórán és teljesen mást mondasz egy baráti összejövetelen.

Mit jelent az önismeret?

Amikor önmagaddal kezdesz el dolgozni. Elkezded keresni, kutatni: ki vagyok én, a helyemen vagyok-e. Tükörként, ha valaki visszajelzést ad számomra, mit kezdek vele? Merem-e vállalni a nehézségeimet, a gyengeségeimet? Ehhez nagy bátorság kell, de ettől vagyunk hitelesek.

Önismeret

A gyengeségeimet, erősségeimet, elakadásaimat lássam, felismerjem, és ha szükséges, merjek segítséget kérni.

Egyedül nem fogunk önismeretre jutni.

Kell egy olyan referencia személy, aki visszaigazol.

(Aki empatikus, nyitott, szigorú, emberszerető és tapasztalatával, szeretettel ad visszaigazolásokat).

Hogyan ismerjük fel, ha elakadás van?

Kezdem rosszul érezni magam a bőrömben, elkedvetlenedés, lelki tusakodás, fáradtság, önértékelés csökkenése, a teljesítmény zavara, nem érzem a helyemen magam. Lehet hogy először megfogalmazni sem tudom, vagy nem merem. Az elakadás érzelmi hullámvasútat is eredményezhet az életünkben. Akkor is, ha egészségesek vagyunk. Hosszú távon kiégéshez vezethet, de odáig nem lenne szabad eljutni, ezért kell segítő szakemberhez fordulni. Amikor már mélyebbek a hullámvölgyben lévő állapotok, akkor már pszichológus segítségére van szükség.

Kapcsolataink és önmagunk

Életünk kapcsolatokból tevődik össze, kezdve az óvodában, iskolában, munkahelyen (munkarársaink), a családban (szüleink, testvéreink, nagyszüleink, házastársunk, gyerekeink). Tulajdonképpen egy kapcsolati rendszerben élünk, ami nagyon sok feladatot ró ránk. Ebben is valahogy meg kell találni önmagunkat.

Hogyan készüljünk fel egy párkapcsolatra?

Mindenképpen fontos az ego “kigyomlálása”. Mindketten dolgozzatok, ki-ki saját magával, majd ha elindultok egy úton, akkor mindketten kéz a kézben fejlődhettek tovább. Így könnyebb a megbocsátás is. Hiszen, ha valaki el tudja fogadni a gyengeséget saját magában, akkor mással is megértőbb.

Vajon a helyemen vagyok?

Időnként érdemes elgondolkozni azon, hogy a helyemen vagyok-e. És lehet 5 évig, 10 évig, 15 évig ugyanazt csinálni,  de ahogy érünk, fejlettebbé válunk, már nem biztos, hogy ugyanott van továbbra is feladatunk.

Merj kilépni a komfortzónádból!

Ezt is merni kell meglátni és meglépni. Hosszú időn keresztül lenni ugyanott, aztán változtatni. Ezt meglépni, ahhoz hatalmas nagy bátorság kell, és egy nagyon erős belső szorítás.

Az életünk útja során formálódunk, vannak mélységek, magasságok, egyre több minden kerül a batyunkba, melyet  magunkkal cipelünk. Nem mindegy, hogy milyen nehéz ez a batyu, és hogyan van “becsomagolva”.

Ha szeretnél rendet tenni a “batyudban”, és a benne lévő dolgok segítségével tisztábban látni magadat, jelentkezz be hozzám egy ONLINE life coaching folyamatra. Nem osztogatok tanácsot, hanem a cél az,hogy együtt gondolkodva jussunk el oda, ahova Te szeretnél.

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach