Einstein

Mit akar a nyelvtanár?

“A nyelvtanításnak a kezdetektől fogva egy új világ feltárásának kell lennie, nemcsak egy új kommunikációs szerszám átadásának.”

(A.A. Leontyev)

Legtöbbször a nyelvtanuláshoz igénybe vesszük egy tanár segítségét. Általában bizalommal jelentkezünk egy tanfolyamra vagy megyünk egy általunk kiválasztott vagy ismerős/barát által ajánlott nyelvtanárhoz. Van, aki miatt beleszeretünk egy nyelvbe, mások miatt megutáljuk. Tény, hogy a tanároddal sok időt töltesz el, akár otthon, akár online vagy nyelviskolában. Legyen az anyanyelvű vagy magyar, egyetemista vagy tapasztalt tanár, ha frusztrál a stílusa, nem haladsz, nem érted, alig várod, hogy vége legyen az órának és előtte szorongsz, ne várd azt, hogy majd megszokod, hanem jobb, ha mást keresel.

Mit csinál a nyelvtanár?

Szaktudása és tapasztalatai által segít kibontakoztatni az idegen nyelvet. Képes felmérni a tanítványok szükségleteit, ébren tartja és fokozza a motivációjukat, valamint intuitív, spontán módon tudja alakítani az órát.

Én is sok nyelvtanárt “elfogyasztottam” már, így a tapasztalom révén és kicsit a neten is kutakodva szeretném megosztani Veled, amennyiben magántanár mellett döntesz, milyen tanártípusokkal találkozhatsz:

1. A LAZA

Nem biztos, hogy tanárnak készült, de valamilyen úton-módon jól beszéli a nyelvet (lehet anyanyelvi). Kreatív, minden érdekli, akár dalokat is bevisz az órára, többnyire rögtönöz, a tankönyvet nem használja csak, ha kéred, nincs házi feladat vagy ő maga sem emlékszik, hogy mit adott fel. Szereti a kötetlenül beszélgetős feladatokat. Neki nem okoznak fejfájást a “problémás” diákok.

2.A LELKES

Nem anyanyelvi, de sokat járt/tanult külföldön, rajong az ország kulturájáért, eseményeiért, ismeri az aktuális társadalmi problémáit, és nem utolsó sorban anyanyelvi szinten beszél, könnyen teremt kapcsolatot a tanítványaival és jól magyaráz.

3.AZ UNALMAS

Az órája monoton, nincsenek ötletei, csak egy nyelvkönyvhöz és a nyelvtanhoz ragaszkodik, csak a saját érdekei a fontosak, rád nem figyel.

4.A FÉLÉNK

Halkan maga elé nézve beszél, gyakran zavarba jön, ha kérdezel. Határozatlan, gyakran rádhagyja, hogy úgy teljen az óra, ahogy te szeretnéd, fogalma sincs róla, hogy mit is kellene csinálni ahhoz, hogy tényleg elérd a kitűzött célod.

5.A KEDVES

Nemcsak nyelvtanár, hanem ért a pszichológiához is, meghallgatja bánatodat, sikereidet, segít kitalálni az elakadás okát és lelkesen bátorít, megdicsér, támogatja az előrehaladást. (keresd a nyelvi coachokat!)

6.A SZIGORÚ

Minden órán számonkéri a házi feladatot, szódolgozatot, teszteket irat, bemagoltatja leckéket, mindent kijavít. Erősen ragaszkodik a tananyaghoz, nehezen érti a humort, nem veszi figyelembe a te szempontodat.

7.A KEGYETLEN

Szereti megalázni a kiszolgáltatott tanítványokat, élvezi a hatalmi helyzetét. Hamar kiismeri a félelmeid, gyengeségeid, majd a kellő időben le is csap rá. Pl. lámpalázast szituációs játékokban szerepelteti. Lehet, hogy valakinek ez segít, de em hiném, hogy hosszú távon fent tudja tartani az érdeklődést.

8.A HÁTTÉRBE HÚZÓDÓ

Hisz abban, hogy mindenki másban erős, hagyja, hogy a saját tempódban és stílusodnak megfelelően tanulj, nem sürget, ha lassabban érted meg a szabályt. Online gyakorló oldalakat, kiadványokat, nyelvtanulási ötleteket ajánl. Ha csoportos órát tart, meggyőződése, hogy a diákok egymást támogatva, egymást megerősítve tanulnak a legjobban, egyenragú résztvevőkké emeli őket. Alig szól bele, de végig felügyel, és csak akkor javít ki, ha muszáj, hogy ne a hibás megoldás rögzüljön.

kép forása: pixabay

Szerintem magántanár mellett is, ha sikereket akarsz elérni, érdemes naponta legalább 10 – 15 percet egyedül is foglalkoznod az adott nyelvvel. Egyszerű dolgokra gondolok, mint pl. elolvasol egy cikket, megoldasz egy tesztet, zenét hallgatsz, kiírod (pl. online szókártyákra) az ismeretlen szavakat kifejezéseket vagy egyszerűen csak hangosan gondolkozol az adott nyelven (pl. spontán lefordítod magadban éppen amit csinálsz). Ezekhez nem kell különösebben rákészülni és a helyszín is tetszőleges. Lehet akár tömegközlekedésen, utazás közben, a konyhában házimunka közben, kertészkedve vagy akár egy pohár tea vagy kávé mellett. A kreativitás itt sem szab határt! A lényeg, hogy élvezd, tedd ezt minden nap, és tarts ki a célod mellett. Nézd meg, hogy egy hét alatt mire jutottál, majd 2 hét alatt, 1 hónap alatt, és így tovább.

A nyelvtudás is egy készség, mint akár az úszni tudás, autóvezetés, biciklizés, írás, olvasás, melyet ugyanúgy meg lehet tanulni, ha nyitott vagy rá és elég türelmes vagy saját magadhoz.

Az alábbi oldalakon kereshetsz nyelvtanárokat:

https://nyelvtanarok.hu/

https://www.tanarkereso.hu/

Vagy pedig keress ilyen témájú facebook csoportokat!

Ha már minden módszert, könyvet, tanárt, nyelviskolát kipróbáltál és elvesztél az információhalmazban, nyelvtanulásod kudarcba fulladt, mégis szeretnél egy magasabb szintre jutni, jelentkezz be hozzám egy beszélgetésre, segítek megtalálni a saját utad. 

További részletekért kattints ide.

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach