szív

Mire használhatod a nyelvtudásod?

Legtöbben csak azért tanulnak idegen nyelvet, mert muszáj. Az is “csak” egy tantárgy az iskolában. Később pedig kötelező a nyelvvizsga a továbbtanuláshoz vagy a diplomához. Ez a tény, hogy “kötelező”, kedvezőtlenül befolyásolhatja az idegen nyelv tanulásának a teljesítményét. Akkor lehet valamit, különösképpen egy idegen nyelvet jól megtanulni, ha célod van vele, van motiváció, és tudod, hogy mit akarsz elérni.

Mi hajt, hogy idegen nyelvet tanulj?

Megmutatok neked 7 különböző területet, ahol hasznosíthatod a nyelvtudásod. Ha erre fókuszálva tanulsz, meglátod milyen sok sikerélményed lesz.

  • Ha azért van szükséged a nyelvtanulásra, hogy megértesd magad egy külföldön élő rokonnal, ismerőssel, baráttal, akkor ehhez több témát is érdemes jobban megtanulnod a másik nyelven. Például, hogy mi történik a kulturális, tudományos, politikai életben. Itt egy szélesebb skálán érdemes fejlesztened a szókincsed, és az nem olyan nagy baj, ha a nyelvtant még nem tudod tökéletesen.
  • Ha a nyelvtudásodat időtöltésre, szórakozásra – olvasásra, rádió és podcast hallgatásra vagy filmnézésre használod, akkor még többet kell tudnod ahhoz, hogy ez valóban élvezhető legyen.
  • Ha a saját szakterületedre vonatkozó irodalmat kívánod olvasni vagy azt a szókincset használni a munkahelyeden, akkor eme szakág nyelvezetét kell megismerned.
  • Amennyiben nyelvvizsgára van szükséged a továbbtanuláshoz, a diplomához vagy egy magasabb pozíció eléréséhez a munkahelyen, ebben az esetben érdemes utánanézned, hogy milyen típusú nyelvvizsgák vannak és az általuk megadott követelmények szerint szükséges tanulni, akár egy felkészítő tanárral egyéni vagy csoportos formában, ahogy neked könnyebb.
  • Ha szeretsz tanítani és a nyelvtanári pályát választod, széleskörűen kell ismerned nemcsak a nyelvtant, hanem a célnyelv országának kulturális eseményeit, történetét, irodalmát, népszokásait, a tanulási forrásokat, különböző nyelvtanítási módszereket is.
  • A következő fokozat az, ha fordítani akarsz. Ebben az esetben a nyelvtant tökéletesen kell tudnod sok szót kell ismerni (gyakran csak egy kiválasztott szakterületről), de nincs szükség tökéletes kiejtésre, hiszen csak olvasol és írsz.  Ha viszont tolmácsként szeretnél dolgozni, mindegyik nyelven bővítened kell a szókincsedet, és nem árt fejleszteni a beszédkészségedet is.  Lehetsz műfordító is, de ebben az esetben már művészi adottságokra is szükség van.
  • A nyelvészt főleg a nyelv szerkezete, nyelvtana és története érdekli, az írás – és beszédkészség lehet hogy nem is olyan fontos, persze nem árt, ha rendelkezik vele.

Tehát attól függően, hogy mi a célod a nyelvtanulással, úgy kezd el tanulni, gyakorolni a saját tanulási stílusodnak, képességednek, érdeklődési körödnek megfelelő stratégiákkal akár egyénileg, akár magántanárral, vagy csoportosan.

Szívesen segítek kigabalyítani a szálakat, ha eltévedtél a nyelvtanulás dzsungelében.

Jelentkezz bátran!

Tudj meg több praktikus tippet a nyelvtanulásról a blogomban eddig megjelent írásaimra kattintva!

További részletekért kattints ide.

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach