edzés

Mikor keress nyelvtanulási coachot?

Valamennyien igyekszünk megbirkózni valamilyen idegennyelv elsajátításával. A nyelvtanulást lehet, hogy egyesek úgy érzik, hogy egy kötelező, utálatos dolog, másoknak viszont szórakozás, hobbi. Minden nyelvnek megvan a maga dinamikája, a maga nehézségei.

Te hogyan tanulsz idegen nyelvet? Vajon azt a nyelvtanulási módszert használod, ami a legjobban passzol a te személyiségedhez? Biztos, hogy csak a tanulási módszeren múlik, hogy milyen szintre tudsz eljutni?

Képzeld el, hogy bemész egy fitneszterembe, mert jobb formába szeretnéd hozni magad. Beszerzed a sportruhákat, még a bérletet is megveszed, hogy bebiztosítsd magadnak a hosszabb távú elköteleződést célod iránt. Belépsz és körülnézel, majd elkezded lelkesen használni a különböző erősítő eszközöket. Hetek, hónapok, talán évek telnek el, de valahogy mégsem tudsz közelebb kerülni a célodhoz. Csalódsz, lehet, hogy abba is hagyod, majd új reményekkel újra belelendülsz egy másik helyen, más eszközökkel. Eljutsz egy szintre, de nem azt eredményezi, amire te igazán vágysz. Ha jobban belegondolunk, ugyanez a helyzet a nyelvtanulással. Megveszed a könyvet, eljársz nyelvtanárhoz vagy nyelviskolába, sokféle online módszerrel kísérletezel, mégsem sikerül előbbre jutnod. Ha valaki a sportban, testedzésben akar sikert elérni, akkor felfogad egy személyi edzőt, hogy együtt kidolgozzanak egy személyre szabott edzéstervet, majd a saját ritmusában de az edző által kiszabott keretek között jó irányba halad a fejlődés. Ugyanezt teszi a nyelvi coach is. Viszont ahhoz, hogy feltárjuk, hogy milyen módszer, milyen út lenne neked a legjobb, beszélnünk kell a lelki okoról is. Hiszen az is lehet, hogy egyszerűen valamilyen személyes elakadásod miatt nem megy a tanulás.

A nyelvtanulási coach más, mint a hagyományos nyelvtanár. Nem azt mondja el, hogy mit kellene tanulnod, hanem azt vizsgálja meg, hogy hol tartasz most, segít megtalálni, hogy hol szeretnél lenni, hova szeretnél eljutni a nyelvtanulásban, és elkísér, támogat téged ezen az “utazáson”. Nem tanulunk tankönyvekből, hanem a fókusz elsősorban rajtad van, együtt kitaláljuk, hogy mi az amit meg tudsz tenni a hatékonyabb nyelvtanulás érdekében. Az irányt te adod meg, majd azon dolgozunk, hogy hogyan juss el a célod felé.

Hogyan tudnál könnyebben, egyszerűbben és hatékonyabban nyelvet tanulni? Hogyan  igazodj el a rengeteg eszközkínálatban? Mi lehet az oka, hogy elakadtál a nyelvtanulásban?

Ha már régóta nem hagynak nyugodni ezek a kérdések, keress bátran, és megbeszéljük a továbbiakat!

További részletekért kattints ide.

Nyelvtanulási coaching

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach