kérdőjel a fákon

Dilemma: melyik nyelvet tanuljam?

Egy új nyelv tanulása rengeteg ajtót nyit meg szakmai és személyes szempontból is. A nyelvtanulás frissen tartja és fejleszti az agyat, javítja a memóriát és a problémamegoldó képességünket. Szélesíti a látókörödet, élvezetesebbé és biztonságosabbá teszi a külföldi utazást, más kultúrákat ismerhetsz meg, új kapcsolatokat, barátokat találhatsz és nem utolsó sorban több és változatosabb munkalehetőséget biztosít.

Rengeteg nyelv létezik – becslések szerint kb.  6.000 nyelv van a világon, de ezek felét kevesebb mint 3000 ember beszéli.

Gondold át a céljaid, igazítsd hozzá a tanulást, döntsd el, hogyan lenne számodra a leghatékonyabb.

Van akit a közösség ereje hajt és van akinek csak egy saját ütemterv kidolgozására van szüksége ahhoz, hogy jól tudjon haladni a nyelvtanulással, a vágyai szerint. Mindenkit más motivál, találd meg, hogy neked mi a mozgatórugód! A hosszútávú motivációt az tudja fenntartani, amire vagy nagyon rá vagy utalva vagy nagyon érdekel.

Már halványan ott motoszkál benned néhány nyelv, amit szívesen megtanulnál? Csak egy kis megerősítésre van szükséged a helyes döntéshez?

Íme 9 elgondolkodtató kérdés, mely segíthet a továbblépésben:

  1. Mi hajt, hogy idegen nyelvet tanulj? Mit akarsz vele elérni? Pl. jól jönne a munkádhoz, szükséged lenne egy nyelvvizsgára, szót akarsz érteni a külföldi anyósoddal :), tornáztatni akarod az agyad vagy csak úgy…
  2. Melyik nyelvvel tudod elérni a kitűzött céljaidat, és milyen tanulási lehetőségek állnak rendelkezésedre? Tájékozódj, nézz utána az interneten, hogy milyen tanulási lehetőségek várnak rád a közeledben és kérd ki az ott tanulók véleményét a kurzusról/tanárról.
  3. Melyik ország kultúrája, történelme, irodalma, szokásai, zenéje, emberek temperamentuma, stílusa áll hozzád közelebb?
  4. Melyik nyelv hangzása, kiejtése tetszik jobban?
  5. Melyik nyelvtan tűnik könnyebben elsajátíthatónak számodra?
  6. Melyik nyelvvel kerülsz valószínűbben kapcsolatba? Pl. utazás, hasonló lelkületű emberek, kollégák, barátok, család
  7. Ha már ismersz és beszélsz is egy másik nyelvet, akkor érdemes valamilyen rokon nyelvet tanulni. Pl. ha tudsz németül, akkor az segít a holland nyelvtanulásban vagy ha már megy az olasz, akkor jöhet a spanyol vagy a román nyelv és ugyanígy van a szláv nyelvekkel.
  8. Ha viszont szereted a kihívásokat, akkor egy különlegesebb nyelvnek (népcsoportnak) kezdj a tanulmányozásába. Pl.  japán, arab, török, héber
  9. Melyik nyelvért tudsz jobban lelkesedni?

Minden nyelvvel egy teljesen új világot ismersz meg és lesz egy új identitásod is, soha nem késő nyelvet tanulni!

Mindenképpen nyersz vele.

Kezdd el a nyelvtanulást még ma!

Ha úgy érzed, hogy elakadtál, szeretettel várlak egy nyelvtanulási coaching beszélgetésre.

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach