nő férfi

A nőknek jobban megy a nyelvtanulás?

Sokféle tényezőtől függ, hogy mennyire könnyen tanulunk meg egy új nyelvet. De vajon az szerepet játszik-e abban, hogy “női” vagy “férfi” agyunk van? Nemzetközi nyelviskolák végeztek felméréseket melyen 70 ország diákja vett részt, és az eredmények azt mutatják, hogy a nők jobban teljesítenek a férfiaknál az nyelvi teszteken.

Miért is van ez?

Biológiai szempontból a különbség az, hogy az agyunk másképp dolgozza fel a nyelvi folyamatokat. Az agy bal oldala az analitikus és logikai funkciókat dolgozza fel, míg a jobb oldal a vizuális, szóbeli és nem nyelvi funkciókat. Kísérletek azt mutatják, hogy a nők mindkét agyféltekét használják beszéd közben, míg a férfiak csak a jobb oldalt. A nők képesek agyuk analitikus oldalát használni a nyelv dekódolásához, míg férfitársaiknak több érzékszervi inputra van szükségük.

A nők több tanulási stratégiát használnak

A tanulmányok mind arra mutatnak rá, hogy a nők holisztikusabb módon tanulnak nyelveket. Ez azt jelenti, hogy a nők hajlamosabbak nagyobb érdeklődést tanúsítani a célnyelv kultúrája, országa és beszélői iránt. Tanulmányaik során mind a négy kulcskészséget (olvasás, írás, hallás utáni szövegértés és beszéd) és nyelvi elemet (szókincs, nyelvtan stb.) felhasználják. Férfi társaik általában a megszokott tanulási módszerek szűk köréhez ragaszkodnak. A szabadon elérhető digitális források, például a podcastok, nyelvi alkalmazások és weboldalak számának növekedésével azonban ez a helyzet változhat.

A nők többet beszélnek

A legtöbben valószínűleg nem vitatkoznának ezzel az állítással, de miért olyan fontos ez a nyelvtanulás szempontjából? Úgy tűnik, hogy a nők jobb kommunikátorok és több társas kapcsolatot építenek ki, mint férfi társaik. És ezeken a kapcsolatokon keresztül a nőknek több lehetőségük van, hogy gyakorolják a hallás utáni beszédkészségüket. Kíváncsiak, kérdéseket tesznek fel, így hamar kapnak válaszokat, és így jobban megerősödik a célnyelv megértése. Az így kialakuló barátságok gyakran még további motivációt adnak a nyelvtanuláshoz. Természetesen nem minden nő beszédes, és nem minden férfi visszahúzódó, így kétségtelen, hogy a férfiak egy része ugyanúgy profitál a jó szociális készségekből.

A nők motivációja erősebb

Talán ez a legvitatottabb a nemek közötti különbségre a nyelvtanulásban felhozott okok közül, mivel nehezebb bizonyítani. Ez az érv abból ered, hogy a nők és a férfiak hogyan reagálnak a középiskolai tanulásra. Az Egyesült Királyságban, Kanadában és Magyarországon végzett tanulmányok alapján úgy tűnik, hogy a középiskolás nők nagyobb valószínűséggel kezdenek nyelvtanulásra vagy folytatják azt, mint férfi társaik. Egyes kutatók szerint ennek az az oka, hogy a fiúk és a lányok egyaránt úgy tekintenek a nyelvekre, mint női tantárgyakra, a fiúk pedig inkább a férfiak által dominált tantárgyakat, például a matematikát és a fizikát választják. Ezt a felfogást gyakran alátámasztja a női nyelvtanárok túlsúlya, akik így példaképként szolgálnak a lányok számára.

A fenti okok nyilvánvalóan nagy általánosításokon alapulnak. Bizonyára ismersz legalább egy olyan férfi barátot vagy ismerőst, aki két vagy több nyelven is folyékonyan beszél.

Tehát a férfiak is lehetnek nagyszerű nyelvtanulók!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! 🙂 

 

Hogyan tudok Neked segíteni?

Azt tanulod meg velem, hogyan lehet hatékonyan nyelvet tanulni.

Ami fontos a hatékony nyelvtanuláshoz, hogy legyen erős motivációd, jó időbeosztásod, türelem, nyitottság, játékosság, valamint cél, amit el szeretnél érni. És nem lesz szükség nagy kiadásokra sem, hiszen ha már tudod, hogy mi a Neked megfelelő technika, kis költséggel is meg fogod tudni tanulni a nyelvet.

További információ:

Mi a nyelvtanulási coaching?

Lengyel nyelvtanulás

Life coaching

Rólam

Olvasd el, hogy miről szeretek írni. Kattints arra a témára, amelyik téged a legjobban érdekel:

Címkefelhő

kimerültség lengyel nyelvtanulás nyelvtanár típusok változás

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach