Krakkó

8 ok, amiért érdemes lengyelül tanulnod

Annyiféle nyelv létezik, miért pont lengyelül tanulnál? Bár a lengyel nem tartozik a közkedvelt nyelvek közé, mint például a német, angol vagy a spanyol, mégis hazánkban fontos nyelvnek számít úgy gazdasági, mint turisztikai szempontból is.

Amikor elkezdesz egy idegen nyelvet tanulni, lehet, hogy bele sem gondolsz igazán, hogy miért is tanulod pont azt a nyelvet. Pláne, ha az iskolapadban tetted ezt kötelező jelleggel.

Ha így van, akkor máris vegyél elő egy cetlit és gyűjtsd össze az okokat. Ha ez sikerült, jó úton vagy, mert ha magad előtt tartod nap mint nap ezt a listát, motiváltabb leszel a nyelvtanulásban, ezáltal pedig sokkal hatékonyabban is tudsz haladni vele.

A lengyel nyelvtudásnak is temérdek előnye van, még akkor is, ha nem beszélnek róla olyan sokat.

Lássuk csak, mi is az a 8 dolog, ami motiválhat a lengyel nyelvtanulásra:

  1. Tanulj lengyelül, hogy 40 millió emberrel beszélhess

Igen, egészen sok lengyel anyanyelvű él nemcsak Lengyelországban, hanem szerte a világon. Az USA-ban egyes becslések szerint majdnem 10 millióan beszélik, de Németországban, Franciaországban, Ukrajnában, Litvániában is nagy számban élnek lengyelek. Magyarországon körülbelül 10-12 ezren laknak.

2. Betekintést nyersz a szláv nyelvek világába

A lengyel nyelv a nyugati szláv nyelvek családjába tartozik a szlovák és a cseh mellett. Tehát, ez azt jelenti, hogy ha már az egyiket ismered, akkor meg tudod értetetni magad egy másik szláv anyanyelvűvel is, és könnyebben megtanulsz egy másik szláv nyelvet.

3. Érdekességek a lengyel nyelvről

A szláv nyelvek közül, csak a lengyelben és a szorbban használnak „w” betűt a „v” hang jelölésére.

A lengyel az egyetlen szláv nyelv, amely megőrizte az ószláv orrhangokat (ą,ę).

A lengyel nyelvben sincs névelő, mint a többi szláv nyelvben.

4. Közös lengyel-magyar kapcsolatok

Egyre több magyar és lengyel kereskedelmi cég köt egymással üzleti kapcsolatot, és ha jól megfigyeled, a lengyelek közkedvelt nyaralási helyszínei a Balaton és a gyógyfürdőink. Történelmi és kulturális szempontból pedig rengeteg közös emlék idézhető fel.

5. Tanulj Lengyelországban

Az utóbbi időben a lengyel oktatási rendszer óriásit változott. Mintegy 450 felsőoktatási intézmény között lehet válogatni, melyek közül több egyetem egy-egy tudományágra specializálódott. Ráadásul diákként számos kedvezményt vehetsz igénybe.

6. Ha vannak lengyel felmenőid, barátaid, ismerőseid

Ha valamelyik szülőd, nagyszülőd, házastársad lengyel származású vagy kollégád, barátod lengyel anyanyelvű, és jobban meg szeretnéd ismerni őket, érdemes jobban beleásnod magad a lengyel nyelvbe.  A nyelv magába foglal egy másfajta gondolkodásmódot, nézetet, szokásokat, kultúrát is.

7. Ha hobbi szinten tanulsz nyelveket

Egyszerűen csak imádsz nyelveket tanulni és a lengyel valahogy kimaradt a repertoárodból, akkor semmiképpen se hagyd ki ezt a lehetőséget!

8. Nyelvtanulás és mentálhigiéné

Köztudott, hogy a nyelvtanulás mentálhigiéné szempontjából is nagyon hasznos: kikapcsolódást nyújt, frissen tartja az agyat, nyitottabbá tesz más kultúrák elfogadására, és még az önismeretedet is színesíti.

Nyelvtanulásra fel! 🙂

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! 🙂

 

TESZTELD MAGAD!

Készítettem Neked egy nyelvtanulási stílus tesztet, melyben 7-féle típus alapján nézheted meg, hogy melyik csoportba tartozol. Az eredményt és további hasznos tippeket e-mailben is elküldöm. A részletekért és a tesztért kattints a linkre!

Ne maradj le a friss bejegyzésekről, eseményekről, érdekességekről!

Kövess az Instán, lájkold a Facebook oldalam és csatlakozz a Nyelvtanulásra fel! Facebook csoporthoz is!

LENGYEL NYELVTANULÁS

Olvasd el, hogy miről szeretek írni. Kattints arra a témára, amelyik téged a legjobban érdekel:

Legutóbbi bejegyzések:

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach