lány úszik a víz alatt

7 csodás dolog, amiért megéri nyelvet tanulni

Elkezdtem úszásoktatásra járni! Az úszás jótékony hatásai miatt régi vágyam, hogy megtanuljak helyesen úszni. Gyermekként az úszásoktatás élményei kellemetlenül értek, azonban a vízben levést, mint kikapcsolódást mindig is szerettem.

Ez a vonzalom segített végül, hogy egy kis szülői segítséggel, de inkább egyedül, sok-sok próbálkozással és gyakorlással, félelem nélkül élvezhessem az úszást még egy mélyvízű tóban is.

Mellúszva, kiemelt fejjel. 🙂

Miért is írom le most mindezt?

Azoknak akarok segíteni, akik most kezdenek el egy új nyelvet tanulni akár fiatalként, akár már felnőtt fejjel. Azoknak is jól jöhet, akik már évek óta tanulnak kisebb-nagyobb megszakításokkal valamilyen idegen nyelvet, de továbbra is elégedetlenek magukkal, mert mégsem sikerül egy olyan szintre jutni, amilyenre igazából vágynak.

Számtalan készséggel rendelkezhetünk: idegen nyelvtudás, úszás, autóvezetés, tánc, biciklizés, írás, olvasás, különböző munkával, sporttal kapcsolatos készségek. Ha sokat gyakoroljuk őket, egy idő után már automatikusan is meg tudjuk tenni, a tudatosság kikapcsolásával. Ám a kezdet, az első lépések legtöbbször nehezek, szokatlanok. Először nagyobb figyelemre, türelemre van szükségünk, és hamar kimerülünk. Minden idegszálunkat megfeszítve igyekszünk a feladatra figyelni és sokszor azt sem tudjuk, hogy hol a kezünk és a lábunk.

Így éreztem most magam az úszásoktatáson is. Láb, kar, levegő…láb, kar levegő…mondogattam magamban, hogy végig tudjak így úszni egy teljes hosszt a medencében. Persze nem mindig sikerült, mert a megszokott, “fejkiemelve” úszás, amit már gyerekkorom óta tudok, az sokkal könnyebb volt. Azonban az oktató bíztató hangja és a vágy, hogy megtanuljam, mindennél többet jelentett. Így bátran folytattam a gyakorlást.

Csodálattal figyelem a tanítványaimat, akik most kezdenek el lengyelül tanulni. Maximális erőfeszítéssel, és lelkesen gyakorolnak, haladnak a céljaik felé.

Miért is csinálják?

Mert…

  • … tudják, hogy ez nekik milyen fontos, hogy elérjék a céljukat, amire már régóta vágynak.
  • … már látják, hogy mire is fogják használni a nyelvtudásukat
  • … új tudás birtokában lesznek
  • … meg akarják mutatni, be akarják bizonyítani saját maguknak és másoknak is, hogy képesek rá
  • … szeretnek tanulni, játszani, kikapcsolódni a nyelvtanulás révén.
  • … stresszlevezetésnek is jó
  • … a sok kis apró sikerélmény és AHA – élmény erősíti az önbizalmat.

Amikor kijöttem az uszodából, teljesen megnyugodva, sok kis élménnyel gazdagodva, az jutott az eszembe, hogy azalatt az egy óra alatt megszűnt a világ körülöttem.

Csak én voltam és a víz.

Amikor nyelvet tanulsz, belépsz egy másik világba, ahol csak Te vagy és a nyelv.

Nyelvtanulásra fel!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! 🙂

 

További információ:

Mi a nyelvtanulási coaching?

Lengyel nyelvtanulás

Life coaching

Rólam

Olvasd el, hogy miről szeretek írni. Kattints arra a témára, amelyik téged a legjobban érdekel:

Címkefelhő

kimerültség lengyel nyelvtanulás nyelvtanár típusok változás

Róla Novák Emese

Novák Emese life - és nyelvi coach